Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Rezultati iskanja

Brez zadetkov.

Zeliščarnica

185 epizod

185 epizod


V Zeliščarnici predstavljamo zelišča in seznanjamo poslušalce, zakaj moramo zelišča pred nabiranjem in uporabo dobro poznati, pa tudi, kako jih pravilno uporabljamo.


Zeliščarnica s hvaležnostjo prerašča v Modrost narave

Zeliščarnica, kot jo poznamo se poslavlja, saj je v dobrih 4 letih prerasla svoje okvire. Za konec bo Sanja Lončar spomnila, da so zelišča le eden od petih stebrov zdravja in da na zadnji, peti steber pogosto pozabimo. Že prihodnji teden bo v tem času na sporedu rubrika Modrost narave, v kateri bomo s pomočjo različnih sogovornikov spoznavali, da lahko narava tistim, ki imajo do nje spoštljiv odnos ponudi še veliko več.

7 min 04. 02. 2023


Naj prazniki ne obležijo v želodcu

Med prihajajočimi prazniki bodo mize polne najrazličnejših dobrot, ki jih bodo vesele brbončice, želodec in jetra pa bosta klicala »na pomoč«. Kako lahko telesu pomagamo z izbranimi začimbami pri spopadnju s sladko in mastno hrano, je v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.

4 min 17. 12. 2022


Da bodo prazniki zdravo dišeči

Pred tednom dni nas je Sanja Lončar v Zeliščarnici opozorila na škodljive umetne vonjave, ki jih najdemo v številnih izdelkih, tokrat pa je povedala kako si lahko življenje - pa tudi praznike, odišavimo na naraven način.

5 min 10. 12. 2022


Ni vse zdravo, kar diši

Vonjave imajo velik vpliv na naše razpoloženje, nenazadnje je na tem osnovan tudi del psihologije prodaje. O tem, da nas vonj lahko nevede prepriča v nakup izdelka in da so številne vonjave zdravju škodljive, smo govorili v Zeliščarnici.

4 min 03. 12. 2022


Da bo čajna mešanica uglašen orkester

Mehka odeja, dobra knjiga in topel čaj so odlična zimska večerna družba. Kakšne so zakonitosti priprave dobrih čajnih mešanic, je v Zeliščarnici povedala Sanja Lončar.

5 min 26. 11. 2022


Zbujeni in polni energije brez kofeina

Mnogi si jutra ne predstavljajo brez skodelice kave. Kaj pa če nam je odsvetovana ali nam povzroča zdravstvene težave? O razlogih za zaspano počutje in njihovih rešitvah brez kofeina, smo se v Zeliščarnici pogovarjali z iskalko naravnih rešitev Sanjo Lončar.

6 min 19. 11. 2022


Novembrska uporabnost zelišč in njihovih korenin v luči podnebnih sprememb

Stari koledarji in pratike so v luči podnebnih sprememb izgubili svojo veljavo. Se sprašujete kaj storiti z zelišči, ki še kar rastejo, posledično pa se hranila ne kopičijo v koreninah, ki bi jih naj izkopavavali pozno jeseni? Odgovore prinaša Sanja Lončar.

5 min 12. 11. 2022


Moramo zeleni paradižnik in nakaljeni krompir res zavreči?

Na spletu kroži veliko nasvetov, kako porabiti zelene plodove paradižnika. Ker ta vsebuje solanin - nekateri pravijo, da se s toplotno obdelavo in fermentacijo ta strup uniči – smo pomisleke izpostavili v Zeliščarnic. Iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar nam pove, kako je z vsebnostjo solanina v paradižniku in tudi v krompirju.

6 min 05. 11. 2022


Kdaj v postopku kisanja dodamo začimbe?

Mnogi imajo letos težave s pokanjem zeljnih glav. Take je najbolje čimprej uporabiti za kisanje. Ker se pomembne podrobnosti v postopku fermentacije skrivajo v dodajanju začimb, je dobro vedeti, katere dodati in kdaj.

5 min 29. 10. 2022


Vlažne sluznice ščitijo pred okužbo z mikrobi

Izsušene sluznice dihal so lahka tarča mikrobov, kar posledično vodi do najrazličnejših viroznih, pa tudi bakterijskih obolenj. Kako sluznice vlažiti na nareven način, nam pove Sanja Lončar.

8 min 22. 10. 2022


Naravne rešitve za radiacijo

V Zeliščarnici iščemo naravne rešitve za zdravje, na katerega vplivajo tudi številni dejavniki iz okolja. Tudi v primeru obsevanj in radioaktivnega sevanja nas narava ne pušča na cedilu. Prisluhnite Sanji Lončar.

5 min 15. 10. 2022


Žajbelj – vredno si je vzeti čas in ga resnično spoznati

Žajbelj so gojila že stara ljudstva, nanj se je do 16. stoletja nanašala tudi angleška navada pitja čaja. Spoznanja naših prednikov o zdravilnosti žajblja so potrdile tudi številne sodobne znanstvene študije, nas pa je nanje spomnila Sanja Lončar.

7 min 08. 10. 2022


Kaj zmorejo semena koromača in in ekipa 4K

Izvedeli boste kaj v svoji notranjosti skrivajo semena koromača oz. sladkega komarčka in zakaj ne smemo zavreči korenin omenjenega zelišča, ki je tudi odličen timski igralec. Njegova zmagovalna ekipa se imenuje 4K. Več pa v pogovoru s Sanjo Lončar.

5 min 17. 09. 2022


V kožicah rdečega grozdja se skriva bogastvo zdravja – resveratrol

V času dozorevanja grozdja vas spomnimo, da je rdeče grozdje bogato z resveratrolom. Kaj poleg vina še lahko naredimo iz grozdja, da bomo ohranili čim več tega najmočnejšega antioksidanta, ki ima veliko pozitivnih učinkov na naše zdravje?

5 min 10. 09. 2022


Paradižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba

Če tudi vi v teh dneh kuhate paradižnikovo mezgo, še posebej vabljeni k poslušanju Zeliščarnice. Sanja Lončar nam je zaupala kako mezgo narediti na najenostavnejši način in katera zelišča ji dodati, da bo naš shranek za zimske dni resnična zakladnica antioksidantov.

5 min 03. 09. 2022


Zelišča, ki pomagajo blažiti stres

Zeliščarnico tokrat namenjamo zeliščem, ki blažijo stres. Na tri izmed njih je spomnila Sanja Lončar

4 min 27. 08. 2022


Ste že slišali za aronilado? Aronija je lahko tudi tako okusna, kot je zdrava.

V času zorenja plodov aronije, Zeliščarnico namenjamo temu izredno zdravemu jagodičju. Z nepravilnim postopkom pripriprave lahko izgubimo veliko dragocenega, okus pa bo trpek. Z nekaj iznajdljivosti in znanja pa lahko nastanejo zelo okusni pripravki, ki bodo vsebovali večino zdravilnih snovi, ki jih premorejo plodovi aronije. Več boste izvedeli, če boste prisluhnili Sanji Lončar.

7 min 20. 08. 2022


Kako nabrati jagode črnega bezga in iz njih narediti najučinkovitejši pripravek zoper gripo, covid in druge viroze

Ker ta čas zori črni bezeg, smo Zeliščarnico namenili tem zdravilnim črnim jagodam. O pripravkih iz črnega bezga je bil narejen celo doktorat; kateri je v sebi ohranil največ zdravilnih snovi in hkrati izgubil največ strupenih glikozidov, je povedala iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar.

6 min 13. 08. 2022


Kdaj in zakaj vrtninam skuhati zeliščni čaj?

V prejšnji Zeliščarnici smo govorili o zatiranju škodljivcev na vrtninah s pomočjo pravega pelina. Tokrat pa nam iskalka naravnih rešitev Sanja Lončar zaupala, kako s pomočjo zelišč skrbimo za zdrav paradižnik in zatiramo plesen na kumarah, bučkah in drugih plodovkah.

4 min 23. 07. 2022


Uši in bolhači ne marajo pelinove grenčine

V Zeliščarnici smo spomnili, da zelišča niso naravna pomoč le za človeka, temveč tudi za vrtnine. Sanja Lončar nam je tokrat povedala, pod kakšnimi pogoji je pravi pelin odličen insekticid.

4 min 16. 07. 2022


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt