Kovači so bili nekoč mojstri in zelo cenjeni, danes pa skoraj že pozabljeni. Govorili smo s komaj 23. letnim kovačem, Lovrom Jurečičem, ki se je ob študiju strojništva odločil za obuditev družinske kovaške tradicije pod imenom Vorančeva kovačija.
Kovaško tradicijo v družini je začel Lovrov pradedek, nato jo je nadaljeval dedek. Danes pa se v delavnici kujejo noži, v katerih so zapisane prav posebne lokalne zgodbe.''Nož lahko s primerno opremo naredi vsak izmed nas, ne more pa mu vsak dodati posebne zgodbe'', dodaja Jurečič.
Zgodba mladega kovača pa se je začela v kuhinji. ''Zelo rad kuham in vedno sem se jezil nad topimi noži v kuhinji'', razlaga Lovro.
Sogovornik poudarja, da so obrti vedno bolj priljubljene tudi med mladimi. ''Prijatelji so navdušeni, da znam nekaj narediti z rokami. Prav tako so navdušeni nad izdelkom'', še dodaja.
Ne samo noži, tudi svet nakita in britvice so v načrtu novodobnega kovača.
Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora.